" ك " مثل كارت ملي
در حالي كه تنها چند روز به پايان مهلت 3ماهه تمديد شده از سوي سيستم بانكي براي ارائه انواع خدمات اعتباري و مالي به مردم به شرط همراه داشتن باقي مانده است، حدود 10درصد از جمعيت كشور هنوز شماره كد ملي دريافت نكردهاند و نزديك به 20درصد ديگر از مردم كارت ملي ندارند.
دفترهاي پستي مناطق مختلف شهري و روستايي و ادارات ثبت احوال (به ويژه در مناطق پرجمعيت) مملو از مراجعاني است كه در پي دريافت كارت ملي خود از اين سازمان به سازمان ديگر ارجاع داده ميشوند و عموماً ناكام و دست خالي باز ميگردند.
در تهران - كلان شهر 12 ميليون نفري - ازدحام جمعيت سرگردان و مستأصل در مناطق مختلف پستي براي ثبت نام و يا دريافت كارت ملي به حدي است كه ساير فعاليتهاي ادارههاي پست را با مشكل روبروكرده است و بسياري از مراجعان بهدليل ارسال نكردن كارت ملي به پست، پس از ساعتها معطلي به ادارههاي ثبت احوال مناطق پنجگانه ارجاع داده ميشوند.
از سوي ديگر، در مقابل درب ورودي اداره ثبت احوال منطقه غرب تهران، جمعيت زيادي بيرون از ساختمان اصلي و داخل راهرو طبقات در صفي طولاني ايستادهاند تا پس از حدود 3ساعت معطلي، به گيشه پاسخگو در طبقه دوم ساختمان دست يابند و مشخص شود كارت ملي آنها صادر شده است يا خير.
اگر پاسخ سؤال آنها مثبت باشد، بايد در صف ديگري بايستند تا كارت ملي خود را از مسئول گيشه دوم دريافت كنند و اگر كارت ملي صادر شده براي آنها داراي نقض اطلاعاتي باشد، بايد ايستادن در صف سوم را براي رسيدن به دفتر نقص ، تجربه كنند. چنانچه كارت ملي آنها صادر نشده باشد، بايد اين معطليهاي فرساينده را روز ديگر و با توان و حوصلهاي تجديد شده، تحمل، كنند.
اين حكايت تلخ و تأسف بار صحنهاي است كه در مقابل ساير ادارات ثبت و احوال تهران نيز به چشم ميخورد.
مردم ميگويند كه پاسخ قانعكنندهاي از اداراههاي پست و ثبت احوال براي علت اين همه معطلي و ناكامي در مسير دريافت كارت ملي نميگيرند و چنين تلقي ميكنند كه از سوي دستگاههاي مختلف مجري به بازي و تمسخر گرفته شدهاند تا ساعات زندگاني خود را بينتيجه داخل صفهاي طولاني بايستند.
سيد حميد زنگنه كارمند يكياز ادارات دولتي كه برايدريافت كارت ملي خود و اعضاي خانوادهاش به يكي از مناطقپستي تهران مراجعه كرده، ميگويد: از بهمن سال گذشته كه فرم دريافت كارت ملي را در دفتر پستي تكميل كردم و مدارك لازم را تحويل دادم، تا امروز كه حدود 11 ماه گذشته، هنوز كارت ملي اعضاي خانوادهام به نشاني منزل نيامده است.
او اضافه مي كند: در اين مدت 3مرحله به اداره پست مراجعه كردهام ولي هر بار گفتهاند كه هنوز كارت ملي به پست ارسال نشده و امروز پس از يازده ماه معطلي به من گفتهاند براي پيگيري علت تاخير، به اداره ثبت احوال منطقه بروم.
زنگنه با گلايه ادامه ميدهد:اگر قرار باشد كه هر شهروندي خودش به دنبال كارت ملي از اين سازمان به سازمان ديگر برود، چرابايد اداره پست هنگام ثبت نام اوليه هزينه خدمات پستي مطالبه كند؟
او به قبض رسيد پستي خود اشاره ميكند و ميگويد: دفتر پستي هنگام دريافت مدارك لازم براي صدور كارت ملي، 12هزار ريال به عنوان هزينه ارسال كارت مذكور از هر شهروند دريافت ميكند ولي مراجعاني كهكارت ملي آنها صادر نشده است را بدون پس دادن هزينههاي پستي، به ادارههاي ثبت احوال ارجاع ميدهد تا در صفهاي طولاني بايستند و كارت ملي خود را دريافت كنند.
به گفته او، ادارههاي پست بايد پاسخگوي دريافت هزينه خدماتي كه هرگز به متقاضيان كارت ملي ارائه نميدهند، باشند.
فاطمه كيانيخانم خانهداري كه به همراه كودك خردسال خود در صف گيشه كارت ملي اداره ثبت احوال منطقه غرب تهران ايستاده نيز ميگويد:
حدود 2ساعت است اينجا معطلم و ازدحام جمعيت به حدي است كه صف به كندي پيش ميرود.
او ميگويد كه 9ماه قبل براي دريافت كارت ملي در يكي از دفاتر پستي ثبت نام كرده ولي با وجود مراجعه مكرر به اداره پست منطقه، هنوز كارت ملي خود را دريافت نكرده است.
خانم كياني ادامه ميدهد: از اداره پست به من گفتند كه خودم پيگير تأخير ارسال كارت ملي باشم و به اداره ثبت احوال مراجعه كنم.
به گفته او، اغلب افرادي كه در اين صف ايستادهاند،حداقل يكبار به اداره پست مراجعه كردهاند و پساز دريافت نكردن جواب قانع كننده، به اداره ثبت احوال ارجاع شدهاند.
اين خانم خانهدار ميگويد: تعداد افراد پاسخگوي مراجعان در پشت گيشههاي ثبت احوال بسياركم است و كار بسيار كند پيش ميرود. كارمندان ثبت احوال كه از صبح زود به صدها مراجعه كننده پاسخ گفتهاند، خستهاند و سرعت و دقت كار آنها كم شده است.
ابوالفضل قديريمغازهداري كه براي اصلاح نقص اطلاعات مندرج روي كارت ملي فرزندش به اداره ثبت احوال مراجعه كرده و پساز 50دقيقه معطلي در صف، بهگيشه مورد نظر رسيده نيز ميگويد:
نحوه پاسخگويي كارمندان ثبت احوال به مراجعان محترمانه است ولي زمان زيادي را بايد در صف بايستيم تا به پاسخ مورد نظر برسيم.
او اضافه ميكند: تمام اين صفها را قبلاً طي كردهام ولي وقتي كارت ملي فرزندم را تحويل گرفتم، ديدم شماره شناسنامه اشتباه درج شده است و حالا بايد باز هم در صف بايستم!
3هزار مراجعهكننده در روز!
يك كارشناس سازمان ثبت احوال نيز با اشاره به ازدحام كاردرواحدهاي ثبت احوال ميگويد:اين روزها پاسخگويي به مردم، به علت مراجعات متعدد آنها و كمبود نيروي انساني در ادارات ثبت بسيار مشكل شده است.
به گفته او، هريك از مناطق ثبت احوال در تهران با حدود 30نفر كارمند روزانه پاسخگوي بيش از 3هزار مراجعه كننده هستند. تعداد كاركنان اين ادارهها براي پاسخگويي به اين تعداد مراجعه كننده بسيار محدود است.
كارمند ثبت احوال اضافه ميكند: براساس استانداردهاي جهاني، براي پاسخگويي به هر 5هزار مراجعه كننده، بايد يك مأمور ثبت احوال وجود داشته باشد در حالي كه در كشور ما به ازاي هر 35 هزار نفر مراجعه كننده يك مامور هست.
او با اشاره به ازدحام جمعيت متقاضي كارت ملي در اداره ثبت احوال غرب تهران ميگويد: اين منطقه ثبتي به تنهايي پاسخگوي شهروندان مناطق 22، 5، 2، 9، 21، 10، بخشهايي از مناطق 18،6 و 17 شهرداري تهران است؛ در حالي كه ضرورت دارد در هر منطقهشهرداري يك اداره ثبت احوال وجود داشته باشد تا از ميزان ازدحام مراجعان كاسته و سرعت كار بيشتر شود.
اين كارشناس ميگويد:براي كارمندان ادارات ثبت احوال جوابگويي به انبوه مراجعان كارت ملي مشكل شده و ناراحتيهاي روحي و خستگي مفرط روزانه در آنها ايجاد كرده است. در چنين شرايطي، كارمندان ثبت احوال موظفند بهترين برخورد را با ارباب رجوع داشته باشند. به گفته او، فضاي سالن پاسخگويي به سؤالات محدود است و گنجايش مراجعه گسترده مردم را ندارد. به همين علت از صبح زود مردم در راهروها و بخشهاي مختلف ساختمان در صف ميايستند تا به مرور پيش بروند و نوبت آنها برسد.
سهلانگاريهاي عمومي
يك كارشناس ديگر در اداره ثبت احوال منطقه غرب تهران ميگويد: بخش زيادي از معطلي مردم در صفهاي اين سازمان، بهدليل بيتوجهي آنها به راهنماييهاي مكتوبي است كه روي قبض رسيد كارت ملي و يا روي تابلومراكز ثبت احوال ارائه شده است.
به گفته او، اگر مردم به ديوارهاي موجود در ساختمان اداره ثبت احوال توجه كنند، پاسخ بسياري از سؤالات آنان به وضوح ارائه شده است ولي مراجعان همچنان اصرار دارند كه سؤال خود را بطور شفاهي از مسئولان گيشها بپرسند و همين مساله باعث ازدحام بيشتر صفها ميشود.
در عين حال مردم به نكات تذكر داده شده در مورد چگونگي رسيدگي به مشكلات خود نيز كمتوجه هستند.
به عنوان مثال، با اينكه روي قبض رسيد پستي و نقاط مختلف ادارات ثبت به آنها تاكيد شده كه كارت ملي آنها تنها با ارائه اصل شناسنامه و اصل رسيد پستي، به خود فرد متقاضي و يا وكيل قانوني او تحويل داده ميشود، باز هم كه تعداد زيادي از مراجعان يك و يا تماممدارك مثبته تشخيص هويت خود را به همراه نميآورند و انتظار دارند كارمندان ادارات ثبت احوال با اصرار آنها، قوانين سازمان را زيرپابگذارند و بدون دريافت مدارك پيش نياز، كارت ملي آنها را تحويل دهند!
او تاكيد ميكند: مردم بايد تمرين كنند تا از راههاي قانوني و با طي مراحل صحيح، به خواستهاي خود دست يابند.
چه بايد كرد؟
به نظر ميرسد حل اين مشكلات، بسيار فراتر از گسترش فضاي ادارههاي تحت پوشش ثبت احوال است.
كارشناس سازمان ثبت احوال در اين باره ميگويد: حتي اگر مسئولان ثبت احوال بخواهند فضاي ادارات تحت پوشش را گسترش دهند، باز هم نميتوانند زيرا براساس قانون، ساخت، خريد و يا اجاره واحدهاي جديد براي دولت ممنوع است.
او اضافه مي كند:براي كاستن از مشكلات مردمدر ادارههاي ثبت احوال و معطلي آنها در صفهاي طولاني، بايد امكانات سخت افزاري و نرمافزاري متناسب با حجم مراجعات آنها به اين سازمانها داده شود و نمودار سازماني و شرح وظايف هر اداره ثبت احوال تغييركند.
اين كارمند ثبت اضافه مي كند:شايسته است تا با توجه به اهميت فعاليتهاي ثبت احوال در نظام آماري و برنامهريزي كشور، اين سازمان از زير پوشش وزارت كشور كه يك نهاد سياسي است خارج شود و به صورت مستقل زيرنظر معاونت مستقلي در رياست جمهوري اداره شود تا بيشتر مورد توجه قرار گيرد و براي كاستيهاي آن گامهاي جديتري برداشته شود.اين معاونت ميتواند از ادغام مركز آمار ايران و سازمان ثبت احوال در يكديگر، با هدف كاهش فعاليتهاي موازي در جامعه ايجادشود.
نوشته : كامران نرجه Kamran Narjeh
اين مطلب در تاريخ ۲۶ آذر ۱۳۸۶ در صفحه ۵ روزنامه اطلاعات چاپ شده است.
برچسب: ،