سال1386 بازار طلا سكه بود
سالي كه گذشت اگرچه براي خيلي از فعالان اقتصادي، سال چندان دلچسبي نبود، ولي زرگر جماعت، سال پررونقي را پشتسر گذاشت و كسب و كارش سكه بود! بخصوص اين شش ماهه اخير كه شب خوابيديم و صبح بلند شديم و ديديم قيمت طلا و سكه كلي بالا رفــته اســـت.
بازار طلا بــراي عاقبت انديشان در طول سال 86 از گرما و حرارت فراواني برخوردار بود. هركه پول داشت و قبل از گرانيها، طلا و سكه خريد .... بُرد. هركه هم نداشت و چشم به بالا رفتن قيمتها و هياهوي بازار دوخت .... با بوي كباب دلش را سير كرد!
سرعت بالا رفتن قيمت طلا و سكه در سال گذشته بقدري زياد بود كه يك شبه خيليها ثروتمند شدند و خيليها دارو ندارشان به باد رفت. البته از حق كه نگذريم، بالا رفتن قيمتها در حوزه طلا فقط مختص بازار داخلي نبود و از چين و ماچين گرفته تا غرب وحشي، همه جا قيمت طلا گران شد.
خلاصه اينكه سال 86 را بايد سال «طلا» نام گذاشت. چرا كه همه چيز بوي طلا داشت و با سكه محك ميخورد. حتي وقتي قيمت ماست و سيمان و پارچه زير شلواري مردانه هم بالا رفت، كاسبهاي بازار گفتند بخاطر افزايش قيمت طلا در بازارهاي جهاني است!!!! دولت هم امسال تصميم گرفت «طلايي» رفتار كند و به جاي عيدي به كاركنانش «سكه» هديه بدهد.
اين «تب طلا» بعد از تعطيلات نوروز 86 و به راه افتادن كسب و كار بازار بالا گرفت؛ وقتي كه هر اونس (يعني حدوداً هر 31گرم) طلا در بازارهاي خارجي 650 دلار قيمت داشت و در بازار تهران هرگرم طلاي 18 عيار (خام) 15 هزار و 300 تومان معامله ميشد.
اگر خاطر مباركتان باشد، اوايل فروردين امسال دلالان و صرافان خيابان فردوسي و چهارراه استانبول، هر قطعه سكه بهار آزادي (طرح جديد) را كه مدتها قيمتي نسبتاً ثابت داشت، به نرخ 155 هزار تومان ميخريدند. اما انتشار گزارشهايي مبني بر كاهش سرعت رشد اقتصاد آمريكا در اين زمان موجب شد تا ارزش دلار آمريكا در برابر ساير ارزها و به ويژه يورو به ناگهان سقوط كند و از اين دوره به بعد سيستم بانكي آمريكا تصميم به كاهش نرخ بهره در بانكهاي آمريكايي گرفت. در نتيجه سرمايهگذاران بزرگ تصميم گرفتند به جاي سرمايهگذاري در بانكهاي آمريكائي، پول خود را به طلا تبديل كنند كه هم قدرت اقتصادي بيشتري دارد و هم احتمال كاهش ارزش آن در مقايسه با «دلار» كمتر است.
در نتيجه از اوايل فروردين 1386 (مارس 2007) تقاضاي خريد و انباشت طلا در بازارهاي جهاني افزايش يافت و موجب بالا رفتن قيمت طلا در اغلب كشورها شد. همزمان با اين رويكرد قيمت نفت نيز در بازارهاي بينالمللي افزايش يافت و به تبع آن كشورهاي صادركننده ترجيح دادند درآمدهاي نفتي خود را به طلا تبديل كنند كه اين امر نيز به نوبه خود موجب افزايش تقاضاي خريد و در نتيجه بالا رفتن قيمت طلا در بازارهاي بينالمللي شد. اين روند قيمت هر اونس طلا را تا اوايل ارديبهشت ماه به حدود 700 دلار رساند ولي در بازار داخلي نوسان قيمتها بسيار كمتر از بازارهاي جهاني بود.
قيمت طلا در بازارهاي خارجي و داخلي طي شش ماهه نخست سال 86 اگرچه سيري صعودي داشت ولي شيب حركت آن ملايم و ميزان نوسانات آن بسيار كم بود. نتيجه آنكه در پايان شهريور ماه هر اونس طلا در بازارهــاي بينالــمللي حداكثر به 730 دلار رسيد و قيمت هرگرم طلاي 18 عيار در بازار داخلي از 16 هزار تومان فراتر نرفت.
اما با شروع فصل پائيز سرعت صعود قيمتها در بازار طلا افزايش يافت و روز به روز بر نرخها افزوده شد.
اولين عامل بالا رفتن قيمت طلا در بازارهاي جهاني طي اين دوره تداوم وخامت اوضاع اقتصاد آمريكا و رشد پيدرپي قيمت نفت در بازارهاي بينالمللي بود.
هر چند با نزديك شدن به روزهاي پاياني ماه مبارك رمضان و شروع جشنهاي مذهبي در كشورهاي مسلمان، تقاضاي خريد و اهداي طلا به نحو چشمگيري بالا رفت و قيمت هر اونس طلا از 710 دلار به 750 دلار در پايان مهرماه افزايش يافت. در بازار داخلي هم به تبع رشد قيمت جهاني هرگرم طلاي خام از 16 هزار و 200 تومان به 17 هزارو 500 تومان رسيد و موجب شد هر قطعه سكه بهار آزادي نخستين جهش جدي قيمت در سال 86 را تجربه كند و با 20 هزار تومان افزايش نسبت به قيمت شهريور 86 به 176 هزار تومان در پايان مهرماه برسد.آبان ماه نيز براي بازار طلا در سطح بينالمللي، ماه تأثيرگذاري بود چرا كه افزايش احتمال حمله ارتش تركيه به شمال عراق موجب بالا رفتن قيمت نفت در بازارهاي جهاني شد و سبب شد قيمت طلا براي نخستين مرتبه ركورد خود طي 28 سال گذشته را بشكند و از 780 دلار در هراونس عبور كند.
تا آن زمان بالاترين ركورد قيمت جهاني طلا در طول تاريخ مربوط به ژانويه سال 1980 ميلادي بود كه به 754 دلار در هر اونس رسيد. اما تشديد ناآراميهاي سياسي در منطقه خاورميانه موجب شد قيمت طلا طي آبان 86 به راحتي ركورد قبلي خود را پشت سربگذارد و بيش از 25 دلار از آن فاصله بگيرد.
سرماي شديد آذرماه و كاهش ذخاير نفتي آمريكا و اروپا از اين پس بر شتاب صعود قيمت نفت در بازارهاي جهاني و به تبع آن رشد قيمت طلا در بورسهاي آسيايي و آمريكايي افزود. طي اين ماه قيمت جهــاني طلا از 830 دلار در هر اونس نيز فراتر رفت و هر گرم طلا در بازار داخلي به رقم بيسابقه 19 هزار و 300 تومان رسيد. سكه بهار آزادي نيز به ركورد 183 هزار تومان در هر قطعه دست يافت.
طي دي ماه نيز روند صعود قيمت نفت و طلا بخاطر تداوم انتشار گزارشهاي وخامت اوضاع اقتصاد آمريكا ادامه يافت ولي آنچه برسرعت اين موتور جهنده افزود، ترور ناگهاني خانم بينظيربوتو رهبر حزب مردم در شهر راولپندي پاكستان بود كه آرامش نسبي بازارهاي جهاني را برهم ريخت و موجب شد قيمت هر بشكه نفت از مرز 99 دلار عبور كند و هراونس طلا به 870 دلار برسد. در اين دوره قيمت هرگرم طلاي 18 عيار (بدون مزد ساخت) در بازار تهران به 18 هزار و 500 تومان رسيد و ارزش هرقطعه سكه بهار آزادي از مرز 186 هزار تومان عبور كرد.
اما هنوز بحران ناشي از ترور بينظيربوتو فروكش نكرده بود كه مجدداً گزارشهاي وخامت بازار مسكن آمريكا، سيستم بانكي اين كشور را وادار به كاهش نرخ بهره كرد و سرمايهگذاران را به خريد و انباشت طلاي بيشتر در بازارهاي جهاني ترغيب نمود. اين وضعيت طي بهمن 1386 قيمت هر اونس طلا در بازارهاي بينالمللي را به 930 دلار و قيمت هرگرم طلاي 18 عيار در بازار داخـلي را به حدود 20 هزار تومان رساند.
ارزش سكه بهار آزادي نيز طي اين ماه با 30 هزار تومان افزايش نسبت به ماه پيش از آن به ركورد 215 هزار تومان رسيد.بانك كارگشايي تقريباً از اوايل بهمن ماه حراج سكه را براي تعديل در نرخ آن آغاز كرد ولي سرعت افزايش قيمت طلا در بازارهاي جهاني و همچنين اشتهاي خريد سكه در بازار داخلي بسيار بيشتر از تأثير حراجهاي بانك كارگشايي بود.
حتي اعلام خبر صدور مجوز اعطاي سكه طلا به كاركنان دولت به عنوان پاداش پايان سال نيز نتوانست شتاب صعودي قيمت طلا و سكه در بازار داخلي را بگيرد و عليرغم تصور كارشناسان قيمتها بطور مداوم افزايش يافت.
البته سقوط ارزش سهام بورسهاي اروپايي و آسيايي طي اين ماه نيز در تشديد بحران طلا در بازارهاي جهاني بيتأثير نبود و موجب افزايش تقاضاي خريد و در نتيجه بالا رفتن قيمتها در اين بازار شد.
با شروع اسفندماه اوضاع سياسي منطقه خاورميانه به تبع حملات پيدرپي رژيم اشغالگر قدس به منطقه غزه و نيز حملات در عراق و افغانستان وخيمتر شد و ورود رسمي ارتش تركيه به خاك عراق و سركوب متجاوزين پ.ك.ك قيمت نفت را به بالاترين ركورد خود در طول تاريخ يعني 103 دلار و 95 سنت در هر بشكه رساند. بانك مركزي آمريكا نيز براي نخستين مرتبه به شكست برنامههاي ترميمي خود در اقتصاد مسكن اين كشور اعتراف كرد و احتمال كاهش مجدد نرخ بهره را در سيستم بانكي آمريكا مطرح ساخت.
اين بار ارزش دلار آمريكا به پايينترين سطح خود در برابر يورو اتحاديه اروپايي و ين ژاپن در طول تاريخ سقوط كرد بطوري كه هر يورو از 5/1 برابر دلار نيز گرانتر شد. مجموع اين عوامل قيمت طلا را در بازارهاي جهاني به ركورد 1040 دلار در هر اونس رساند و موجب شد هرگرم طلاي 18 عيار در بازار داخلي براي نخستينبار 22 هزار و500تومان معامله شود.
هر قطعه سكه بهار آزادي نيز كه 6 ماه پيش 155 هزار تومان قيمت داشت، اينك به 236 هزار تومان در هر قطعه افزايش يافته است و شروع تعطيلات نوروزي همزمان با پايان ماههاي محرم و صفر احتمال افزايش بيش از پيش قيمت طلا و سكه در بازار داخلي را تشديد ميكند. از اينروست كه بايد سال 1386 را سال طلايي قلمداد كرد، چرا كه قيمت هرگرم طلا در اين سال حدود 45 درصد افزايش يافته و هر قطعه سكه بهار آزادي نيز بالغ بر 40 درصد گران شده است.چنين رشد قيمتي براي يك كالا در طول يك سال واقعاً قابل بررسي است.
نوشته : كامران نرجه
اين مطلب در تاريخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۶ در صفحات ويژه نامه نوروز روزنامه اطلاعات درج شده است
برچسب: ،